Niksula tarkoittaa tietotekniikan opiskelijoille tarkoitetua opetuslaboratoriota, tietotekniikan osaston omaa sisäistä laitejärjestelmää, joka on tarkoitettu opiskelijoiden käyttöön. Niksula on erillinen Aalto-yliopiston yleisessä käytössä olevasta ATK-keskuksesta, mutta tarjoaa kutakuinkin samanlaisen ympäristön.
Niksulan laitteita voi käyttää joko Tietotekniikan talon työasemaluokissa tai ssh:n yli. Useimpien koneiden osoitteiden pääte on cs.hut.fi, mutta uusimmille työasemille on annettu *.niksula.hut.fi-tyyppiset osoitteet. Niksulan työasemat ovat erilaisia Solaris-, IRIX- ja FreeBSD-käyttöjärjestelmillä toimivia työasemakoneita.
Niksulan tunnetuin työasemaluokka lienee 24 tuntia vuorokaudessa kirjastosta saatavalla magneettiavaimella toimiva Paniikki-luokka.
Niksulan historiaa
Niksulan taival alkoi 1985, tietotekniikan osaston sijaitessa vielä silloisen TKK:n päärakennuksessa Otakaari 1:ssä. Alkutaival oli vaatimaton: koneita oli aluksi vain kolme. Nämä Tupu, Hupu ja Lupu -nimiset koneet muodostivat maailman suurimman Altos-verkon. ;-) Myöhemmin koneet tosin tuhoutuivat Tietokillalle tehdyssä epäonnisessa jäynässä. Ajan myötä verkko kasvoi ja nykyään työasemia kuuluu Niksulaan jo yli sata.
Lisää tietoja Niksulan alkuvaiheista löytyy mm. Histo.tikistä, vuoden 1985 kohdalta. Tarkempikin historiikki löytyy Niksulan omien sivujen alta historiaosuudesta.