Ajankohtaiset fuksitapahtumat

Ei ajankohtaisia tapahtumia.

Moi fuksi! Oletko napannut opiskelupaikan tietotekniikan koulutusohjelmasta? Mahtavaa, onnea! Käy liittymässä fuksien Telegram-ryhmään tästä (International and master's student please join through here. More info can be found on the english side here). Tutustu myös fuksioppaaseen, sieltä löydät koottuna paljon hyödyllistä uusia opiskelijoita koskevaa tietoa. Kysymyksiä ilmetessä yhteyttä voi ottaa myös fuksikapteeneihin Emmaan ja Samiin sähköpostilla fuksikapteeni [at] tietokilta.fi tai telegramissa [at]TiKFuksikapteenit.

Johdanto

Fuksi on ensimmäisen vuoden yliopisto-opiskelija, joka totuttelee elämään yliopistomaailmassa ja opiskelijayhteisössä. Jokainen vanhemmista tieteenharjoittajista on joskus ollut fuksi ja joutunut omaksumaan valtavasti uutta tietoa ja taitoa liittyen niin opiskeluun kuin muuhun oheistoimintaan. Heistä osa on nyt auttamassa uusia opiskelijoita hyvään alkuun Tietokillan fukseina suuressa Aalto-yliopistossa.

Yliopistossa opiskelu eroaa lukiosta kuin yö päivästä. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää saada opinnot hyvään alkuun heti ensimmäisenä lukukautena ja tottua yliopistoelämään. Tässä apuna on vanhempia kiltalaisia, jotka ovat joskus olleet itsekin samassa tilanteessa ja tietävät vastaukset useimpiin askarruttaviin kysymyksiin niin opiskelusta kuin opiskelijaelämästäkin.

Fuksin vuosi huipentuu mahdollisena wappuna, jonka järjestämisestä Fuksimajuri päättää keväällä. Tällöin teekkarin arvonimen arvoisiksi itsensä osoittaneet fuksit saavat ensi kertaa painaa teekkarilakin päähänsä.

Teekkarius

Teekkareista ja teekkariudesta liikkuu lukematon määrä erilaisia, joskus negatiivisiakin, stereotypioita ja ennakkoluuloja. Älä kuitenkaan anna niiden häiritä, vaan ota kaikki irti ensimmäisestä vuodestasi ja tutustu itse teekkarikulttuuriin ja sen moniin muotoihin.

Teekkarius on muun muassa hauskanpitoa, yhdessä tekemistä ja rentoa elämänasennetta. Otaniemen kampusalue kuhisee jatkuvasti elämää ja tapahtumia, jotka ilmentävät tätä: on juhlimista, laulamista, urheilua, musiikkia ja tietenkin myös ihan vain rentoa hengailua kavereiden kanssa.

Tietokilta järjestää toimintaa, joka perehdyttää teekkarikulttuuriin ja tutustuttaa muihin opiskelijoihin, jotka ovat arvokkaita kontakteja niin opinnoissa kuin myöhemmin työelämässäkin.

Fuksipisteet ovat kiltojen käyttämä mittari teekkarikulttuurin monimuotoisuuteen tutustumisesta, ja niillä fuksi osoittaa ansaitsevansa teekkarin arvonimen ja sen symbolin eli teekkarilakin. Pisteiden kerääminen ei ole itsetarkoitus vaan tavoitteena on motivoida fukseja tutustumaan laajasti erilaisiin teekkarikulttuurin ilmentymiin, pitämään hauskaa, tutustumaan toisiin opiskelijoihin sekä etenkin auttaa löytämään ne omasta mielestä kivoimmat tekemiset, jotka auttavat rentoutumaan vaativan opiskelun ohella. Lue lisää fuksipisteistä täältä.

Tätä kaikkea kutsutaan fuksikasvatukseksi, ja sen tärkeimmät tavoitteet ovat tiivistettynä: auttaa uudet opiskelijat opintojensa alkuun, tutustuttaa heidät monimuotoiseen teekkarikulttuuriin sekä tietenkin tehdä siitä ainutkertaisesta fuksivuodesta ikimuistoinen!

Emma Astikainen & Sami Porio
Fuksikapteenit '23